Foder

Chinchillans basföda är hö. Bra hö är grönt, luktar gott och dammar inte. Dammigt hö är ett tecken på mögel. Bra hö för chinchilla är timotejhö/”hästhö”, man ska undvika hö med klöver i pga gasbildning.

Det finns många typer av hökuber/höbriketter. De vanligaste är utav alfalfa och timotej. Dessa kan man ge som ett komplement till vanligt hö. De är även väldigt smidiga att ge i transportburen när man reser.

Vi rekommenderar ”Mästers chinchillapellets”, det innehåller allt det som chinchillan behöver få i sig utifrån den kunskap vi har idag. Ger man chinchillan bra pellets behövs inga tillskott utav vitaminer, mineraler eller t ex havre. Andra pellets-sorter som fungerar är: Oxbow, Bello, Lottie och Carrier.

Som alla andra gnagare har chinchillan konstant växande tänder. För att hålla dessa i form så kan man se till att chinchillan hela tiden har grenar att gnaga på. Här kommer en lista på trädslag som är okej att ge till chinchilla:

Äpple, päron, pil, rönn, hasselnöt, sälg, alm, bambu och  magnolia (Magnoliaceae)

Dessa ska men inte ge:

Körsbär, plommon, aprikos, persika, kastanj, valnöt, björk och ek.

Godis är något som gett upphov till otalet diskussioner, de flesta är nog rätt sparsamma med godisgivande. Vill man ge något extra så fungerar det bra med en liten bit knäckebröd, johannesbröd eller torkat nypon. Glöm aldrig att ge mycket små mängder och inte ofta. Tidigare gav man ofta chinchillor russin som godis, det är väldigt sött och fastnar lätt på tänderna som inte har skyddande emalj som våra. Russin kan vara bra om man har en chinchilla som uppvisar tecken på förstoppning så det har en lösande effekt.

© CAS 2018