Buren

En godkänd chinchillabur ska vara minst 0,5 kvadratmeter i bottenyta. Burens höjd ska vara minst 1 m, kortaste sidan minst 50 cm. Dessa burmått är avsedda för maximalt 2 chinchillor. Vid grupphållning ska bottenytan ökas med 0,25 kvadratmeter/extra djur. Buren måste ha en fast botten, inte nätbotten.

Chinchillor bör i största möjligaste mån hållas i sällskap av artfrände.

Det ska finnas bolåda/hus/bohåla i buren till chinchilla. Storleken ska vara minst 30×25 cm och 20 cm på höjden. Det ska finnas tillräckligt med bolådor/hus/bohålor att samtliga djur i buren har tillgång till dem samtidigt utan att konkurrens uppstår.

Buren måste inredas med minst två hyllplan, så pass stora att chinchillan kan ligga ner utsträckt. De allra flesta har fler än två hyllor i sina burar. De bör sitta så att chinchillan på ett bra sätt kan hoppa mellan dessa.

Att inreda buren med lite grövre grenar är populärt. Det hjälper chinchillan att hålla tänderna i bra skick genom att få gnaga kontinuerligt. Du behöver inte heller byta ut hyllplanen lika ofta om det erbjuds annat att gnaga på än just hyllorna.

Badsand

Chinchillor ska ha fri tillgång på sandbad. Det finns en hel uppsjö utav olika märken på badsand. WM (Witte Molen) är ett bra märke och väl känt för alla uppfödare. Det man ska tänka på är att sanden inte ska vara kvartsbaserad. Det som händer om man använder en sämre badsand, en sand med korn som har väldigt vassa kanter är att pälsen blir söndersliten. En bra sand ska dra till sig orenheterna som finns i pälsen. Inför utställning använder vissa ett par msk Blue Cloud sand som hälls i den ordinarie sanden. Den är väldigt dammig och är som aska. Det man ska tänka på är att vissa föreningar i världen inte tillåter användande av Blue Cloud innan utställning. Ta alltid reda på vad som gäller i aktuell förening före utställning.

Hängmattor

De allra flesta chinchillor gillar att ligga i hängmattor/hängtunnlar. Det finns en del olika varianter och tillverkade i olika material. Fleece är vanligt förekommande och trådar sig inte, så chinchillan riskerar då inte att få i sig långa trådar.

Matskål och vatten flaska
En bra matskål är t ex den varianten som man hänger på insidan av gallret. Dock kan man behöva fästa den med lite ståltråd om chinchillan/chinchillorna kastar bort skålen, vissa har lite sånt bus för sig. Ska man ha en skål stående så är det bra att välja någon lite tyngre variant i keramik och ställa den på botten. Ska man ha den på en hylla så bör man fixa någon anordning så att skålen inte kan puttas ner. Chinchillor ska inte ha en skål med vatten. Vattenflaska i plast eller glas är att rekommendera, de i glas går att hänga antingen på utsidan eller på insidan av gallret. De i glas blir inte tuggade på heller.

© CAS 2018