Angels dramatiska födelse

Palettens Violet Angel, uppfödare: Frida Henriksson

Värkarna 

Jag upptäckte Candys första värkar vid 18-19-tiden söndag kväll. Det var först sporadiska värkar, men senare kom de allt tätare. Mellan kl 24–01.30 hade hon kraftiga värkar, men till synes utan resultat. Jag blev tvungen att gå och lägga mig för att försöka få lite sömn, men var uppe och kollade till henne vid 04.00, då hade värkarna avtagit helt och Candy verkade allmänt påverkad/trött. Det stod klart att det skulle bli tvunget med ett veterinärbesök så snart mottagningen öppnade!

Kejsarsnittet

Maria (Älvan’s chinchilla) var snäll och följde med mig till Skara Djursjukhus. Det är inte första gången vi tvingas till Skara, så vi visste båda vad det var som väntade oss. Förra gången det var fråga om kejsarsnitt dog alla fyra ungarna, men mamman Elin klarade sig fint!

Klockan 09.30 kom vi in hos veterinären och kejsarsnittet påbörjades ca 11.00 (fördröjning på grund av annan operation). Vi fick träffa en trevlig ung veterinär vid namn Emma, som visserligen inte skulle göra operationen själv, men som frågade och lyssnade mycket på vad vi hade att säga om Candys tillstånd och oron inför ingreppet!

Vi fick lämna Candy hos veterinären och försöka få tiden att gå medan vi väntade. Det blev frukost på McDonalds och så vandrade vi omkring på ÖB (utan minsta intresse för att shoppa). Candy blev, som vi önskade, sövd med gas efter att hon fått en lugnande spruta.

Mamman och barnet

Omkring kl 12.00 fick vi bud via mobil att ingreppet gått bra och att Candy och den pigga ungen levde! Ungen visade ingen påverkan av nattens värkarbete eller av gasen. Emma berättade att ungen tittat på dem genom fosterhinnorna och varit pigg och redo för livet!

Candy och bäbisen låg med värme på uppvaket och fick stanna där till kl 14.00 då vi var välkomna att hämta dem! Det kändes genast lite lättare om hjärtat även om det var en bit kvar till fullt tillfrisknande! Candy fick behålla sin livmoder och hennes buk syddes med ”osynliga” invändiga stygn! Hon slapp använda krage och visade inte några tecken på att vilja slicka/bita såret! Bäbisen som fått namnet Angel letade redan på uppvaket rätt på Candys spenar och började tutta! Candy har hela tiden låtit henne komma till och dia trots sitt sår!

Eftervården

Candy och Angel fick spendera de första dagarna i en liten bur med endast en mycket låg hylla. Jag placerade den vid ett element, så efter första natten kunde jag sluta med varmvattenflaskan! Eftervården har krävt matning med druvsocker och vatten under första dygnet. Först kl 06 på tisdagsmorgonen drack Candy själv ur vattenflaskan för första gången! Ganska snart tuggade hon på lite hö, men det var inte fråga om några stora mängder. Hon plockade även i sig några godbitar som trugades henne! Min inställning var att om jag tar hand om Candy, tar Candy hand om sin bäbis!

Ungen har varit pigg hela tiden och gick efter första dygnet ner endast 4 gram från sin födelsevikt 50 gram. På tisdag kväll 1,5 dygn gammal hade hon gått upp ca 1 gram igen och vägde 47 gram och har sedan fortsatt öka! Candy är en underbar mamma, som trots sin egen situation tog väl hand om sin bäbis!

Bakslaget

Natten till onsdag hade Candy ett bakslag vad gäller drickandet och jag blev tvungen att pipettmata henne med vatten på onsdagsförmiddagen. Jag bytte ut en fl aska och satte den nära henne och på eftermiddagen hade hon druckit riktigt bra själv och jag kunde sluta med pipett matningen!

Slutet gott…

Natten till torsdag innebar inga problem vad gäller vattnet och det kändes nu som om Candy blev ”sig själv igen”. När Candy efter ca en vecka åt och drack som vanligt och såret läktes som det skulle fick de båda fl ytta ner till en större bur i chillarummet! Candy hade börjat ”möblera om” i buren och det var tydligt att hon inte trivdes i det minimala utrymmet!

Efter bara några dagar i den stora buren satt Angel uppflugen på översta hyllan och det var från och med den dagen hennes favoritplats!

© Ursprungligen skriven av Frida Henriksson, återutgiven av Carina Svedberg

Anm. Candy’s fullständiga namn var Santiagos Violet Candy (uppfödare: Bert Bouwens). Candy flyttade till mig (Carina) då Frida hastigt gick bort. Candy bodde hos mig i många år och hon fick flera kullar. Palettens Violet Angel flyttade sedan till Anneli Åkerman.